Valbreken

Sporters

Veel sporters krijgen te maken met valpartijen. Berucht zijn de valpartijen waar wielrenners en paardensporters mee te maken kunnen krijgen tijdens de uitoefening van hun sport. Maar ook in andere sporten en in het dagelijks leven kun je vallen. Tijdens de clinic Valbreken leer je om de gevolgen van het vallen te minimaliseren. Door een juiste valtechniek kun je voorkomen dat je geblesseerd raakt.

Ouderen

Bent u bang om te vallen? Kunt u moeilijk opstaan? Moeite met balans en evenwicht? Dan is een valtraining iets voor u. In de clinics wordt gewerkt aan de juiste techniek om nare gevolgen van een valpartij te voorkomen en worden barrières als valangst overwonnen.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60 procent van de ouderen met overgewicht kampt (Dijkman, 2009). Naast een doorgaans grotere vetophoping nemen bovendien spierkracht, balans, uithoudingsvermogen en sterkte van de botten af. De kans op een val neemt door beperktere coördinatie en evenwicht toe en de gevolgen worden door de zwakkere botten ook groter.
Dit alles vraagt om een interventie waarbij met deze doelgroep aan de algemene fitheid wordt gewerkt en deze personen verder vertrouwd raken met valpreventie en veilig valbreken. Overgewicht en obesitas aan de ene kant en kneuzingen en breuken aan de andere kant zorgen immers voor veel medische inzet die door deze interventie deels voorkomen kunnen worden.